Duyurular

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Orjinal dökümanı İndir... [44.57 KB]

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Orjinal dökümanı İndir... [9.04 MB]

 

Çevrimiçi PUDER – Perinatoloji Olgu Sunumları Toplantısı’

Her ayın üçüncü Çarşamba akşamı saat 20.00-21.30

 

Hukukçu Hekimler Enstitüsünün katkılarıyla ‘Hekimler İçin Temel Sağlık Hukuku Eğitimi’ 21.01.2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir.

 

PUDER YÖNETİM KURULU

 

MUAYENEHANELERDE YAPILABİLCEK TIBBİ İŞLEMLER – PUDER GÖRÜŞÜ

15.02.2008 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ve 25.09.2010 tarihinde değişiklik yapılan ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik – Ek-13 – Muayenehanelerde Yapılabilecek Tıbbi İşlemler Listesi’ ile ilgili olarak 14.10.2020 tarihli Perinatoloji Uzmanları Derneği – PUDER Yönetim Kurulu toplantısında şu görüşler ortaya konulmuştur:

Muayenehanelerde, Ek-13 Listesinde belirtilen gebelere ilişkin takip, tanı ve tedavi işlemlerine ek olarak, gerekli dezenfeksiyon ve sterilizasyon şartlarını sağlamak koşuluyla genel anestezi gerektirmeyen tüm perinatolojik noninvaziv ve invaziv takip, tanı ve tedavi işlemleri yapılabilir.

– Ek-13 Listesine eklenebilecek işlemlere örnekler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Perinatoloji takipve muayenesi

  2. Obstetrik ultrasonografi (abdominal ve/veya vajinal yolla)

  3. Perinatoloji uzmanı tarafından yapılan birinci trimester detaylı fetal ultrasonografi muayenesi, kalp taraması dahil (abdominal ve/veya vajinal yolla)

  4. Perinatoloji uzmanı tarafından yapılan ikinci trimester detaylı fetal ultrasonografi muayenesi, genişletilmiş kalp taraması dahil(abdominal ve/veya vajinal yolla)

  5. Amniyosentez

  6. Koryonik villus örneklemesi

  7. Fetal kan örneklemesi (umbilikalkorddan(kordosentez) veya fetustan)

  8. İntrauterin transfüzyon

  9. Fetal biyopsi

  10. Amniyoredüksiyon

  11. Amniyoinfüzyon

  12. Fetal vezikosentez

  13. Fetal torakosentez

  14. Fetal parasentez

  15. Her türlü fetal şant işlemleri

  16. İntraamniyotik fetal tedaviler

  17. İkizden ikize transfüzyon sendromunda amniyotomi

  18. Multifetal gebelik redüksiyonu veya selektif fetal redüksiyon

  19. Monokoryonik ikizlerde kordonun veya damarların lazer, bipolarkoter, radyofrekans veya mikrodalga ile ablasyonu, veya diğer oklüziv işlemler

  20. Fetal kitleye sklerozan madde enjeksiyonu

  21. Fetosid

  22. Balon ile fetal trakealoklüzyon

  23. Endoskopik fetal cerrahi

  24. İntrauterin girişimler, diğer

  25. Servikal yetmezlik nedeniyle servikal pesser uygulamaları

  26. Eksternal versiyon (NST eşliğinde)

Perinatoloji Uzmanları Derneği – PUDER Yönetim Kurulu

 

07.12.2020

     

EK 13 LİSTESİNİ İNDİR VE ÖNİZLE

 

PERİNATOLOJİ UZMANLARI DERNEĞİ

KAMUOYU AÇIKLAMASI VE BASIN BİLDİRİSİ

COVID-19 salgınının başından bugüne dek (7 Aralık 2020) 200’den fazla sağlık çalışanını kaybetmiş bulunuyoruz. Pandemi sürecinde, savaşta ön cephede savaşan askerler gibi çalışan doktorlar, hemşireler, eczacılar, diş hekimleri, sekreterler, güvenlik görevlileri, temizlik görevlileri, ambulans şoförleri hayatını kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor.

Hasta kişilerle bire bir temas halinde olmaları ve yüksek virüs yüküne maruz kalmaları nedeniyle COVID-19’a yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riski diğer bireylere göre çok daha yüksek olan, buna rağmen sağlık hizmetlerini canla başla yürütmeye çalışan, iş yükü altında çoğu zaman düzenli beslenemeyen, yeterince dinlenemeyen ve hastalık taşıma riskinden dolayı aileleriyle görüşemeyen sağlık çalışanları için COVID-19 bir meslek hastalığı kabul edilmelidir.

Hastalığı ciddi geçiren ve mesleğini yapamaz hale gelen bir sağlık çalışanının tedavisini, rehabilitasyonunu, zararlarının tazminini devlet üstlenmelidir. Vefat durumunda ise geride kalan eş ve çocuklar devlet güvencesine alınmalıdır ki sağlık şehitlerimiz huzur içinde yatsınlar ve gözleri arkada kalmasın…

İlgili makamlara ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

07.12.2020

PERİNATOLOJİ UZMANLARI DERNEĞİ

KAMUOYU AÇIKLAMASI VE BASIN BİLDİRİSİ

 

12.05.2020 tarihinde Akit TV’de yayınlanan Derin Kutu programında Prof. Dr. Muttalip Kutluk Özgüven’in 12-18 yaş aralığındaki kız çocuklarına ilişkin ‘… Vücudu mükemmel… bu yaş ilk çocuğu doğurmak için ideal bir yaş olarak belirlenmiş’ şeklindeki bilimsellikten uzak ve toplumda yanlış algı ve tutumlar oluşturabilecek olan sözlerini Perinatoloji Uzmanları Derneği olarak şiddetle kınıyoruz.

      On sekiz yaş altı çocuk gelinleri ve tüm dünyada son derece riskli olarak kabul edilen adölesan gebelikleri asla onaylamıyoruz.

      İlgililere ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

18.05.2020

PUDER YÖNETİM KURULU

Perinatoloji Uzmanları Derneğinin riskli gebelikler ile ilgili kılavuzlar oluşturmak amacıyla planladığı çalıştay programlarının ilki olan ‘Gebelik ve Diyabet Sempozyum ve Çalıştayı’ 5-6 Ekim 2019 tarihlerinde Ordu Üniversitesi katkılarıyla Ordu’da gerçekleştirilecektir. Bu lokal toplantılara katılım ücretsiz olacaktır.
PUDER YÖNETİM KURULU
04.09.2019
PERİNATOLOJİ UZMANLARI DERNEĞİ

KAMUOYU AÇIKLAMASI VE BASIN BİLDİRİSİ

 

“SEZARYENDE ŞERİT BANT UNUTULDU” HABERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

 

Televizyonda da izlediğimiz bu talihsiz haberde hastanın karnında şerit bant unutulduğu, bantın bebeğin eline ayağına yapışabileceği, anneye devamlı acı verdiği, tansiyonunun çıkıp indiği ve anneyi çok sıktığı ifade edilmektedir.

Daha önceden sezaryen ile veya normal doğum yapmış veya düşük, küretaj ya da rahim içi enfeksiyon geçirmiş kadınlarda bazen rahim içi yapışıklık görülebilmektedir. Bu durum “intrauterin bant” diye de adlandırılır.

Başka bir durum ise amniotik bant sendromu olup gelişimsel olarak bebeğin içinde bulunduğu su kesesine ait zarın yapısal bozukluğu ile ilişkili olup, bebeğin uzuvlarını, veya çeşitli bölümlerini sararak bebeğe zarar verebilen bir durumdur. Bu iki durum ultrason muayenesinde birbirine de benzetilebilir, ama deneyimli hekimler doğru tanı koyabilir. 

Habere konu olan anne adayında, takip eden doktor tarafından, bu iki durumdan biri olduğunu düşüncesiyle daha detaylı bir ultrason muayenesine yönlendirilmiştir. Öntanılarda bant kelimesi geçtiği için buradan yanlış bir sonuca varılmış ve ne yazık ki, tam da bu sırada, pek çok meslektaşımıza karşı olduğu gibi, yıllardır onurla yaptığımız mesleğimizi artık bırakma noktasına getiren, doktora karşı düşmanca yaklaşım devreye girmiş; maalesef konunun uzmanına hiç danışmadan bir avukat hanım ve de reyting peşinde basın da işin içine girince olay bu noktaya getirilmiştir. Amniyotik kese içerisinde bant bebeğe veya anneye nasıl yapışıp da sıkar? Bu annenin anlattıklarının altında yatan gerçek problem nedir? Konunun uzmanına danışmayı niçin koskoca bir avukat ve bu haberi görüntülü yayınlayan kanallar akıl edemez? Anlaşılır gibi değil.  

Sonuçta tazminat almayı hedefleyen bu traji-komik durumu “başka hastalar yanmasın” gibi duygusal ifadeler de koyarak gerçekleri yansıtmayan şekilde basına ve kamuoyuna servis eden zihniyet, hastaların hekimlere olan güvenini sarsarak, bazı saf insanlarımızın tıp dışı yollardan tedavi alma yoluna gitmelerine sebep olarak kaç tane hastanın zarar göreceğini hesaplayabilmiş midir acaba?

Lütfen sevgili halkımız!

Lütfen sevgili avukatlar!

Lütfen sevgili basınımız!

Konuyu araştırmadan, uzmanına danışmadan hemen hüküm verip infaz yapmayın. Sorumlu olun ki halkımız tıp dışı yollara sapmasın. Bizler de hasta oluyoruz. Biz hepimiz doktorlara ve bilime muhtacız.

Şimdiye kadar gerçeklerle uyumsuz pek çok doktor hatası haberi izlemişizdir ama böylesine trajedi hiç olmadı belki de.

Gebelik, yüksek riskli gebelik ve doğumla ilgili olan perinatoloji dernekleri her zaman sizlere doğru bilgileri vermeye hazırdır. İletişim bilgilerine internet sitelerinden kolaylıkla ulaşılabilir. Ne zaman istenirse, hastalarımız, hukukçular, basın mensupları olayları basına servis etmeden önce, doğru bilgilenme için bizlere başvurabilirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

03.12.2018

TÜRKİYE MATERNAL  FETAL TIP VE PERİNATOLOJİ DERNEĞİ

KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ VE BASIN AÇIKLAMASI

 

KONU: “KARNINDA BANT UNUTULDU” BAŞLIĞI İLE YAPILAN HABER VE YAYINLAR

 

Haberciliğin temel ilkeleri arasında haberin gerçek olması en temel unsurdur. Bu kapsamda sağlık ile ilgili haberler yapılırken doğru bilgilendirme daha da büyük bir öneme sahiptir. Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorları ve Perinatoloji uzmanları olarak bizler de yazılı ve görsel basının bu tür yayınlar yapmak istediğinden eminiz. Ancak İhlas Haber Ajansı (İHA), TGRT, Star TV, Beyaz TV ve Sabah gazetesi gibi bazı yayın kuruluşları tarafından tıbbi danışmanlık almadan 01-02.12.2018 tarihlerinde bazı gerçek dışı yayınlar yapılmıştır. Bu tür haberlerin öncelikle hastalarımıza, hekimlerimize ve güvene dayanan hasta-hekim ilişkilerine zarar verdiğini belirtmek isteriz. Hasta-hekim ve sağlık çalışanları-toplum ilişkisinin sağlıklı olmasını sağlamak ve haksız yere itham edilen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının haklarını korumak için bu açıklama yapılmak zorunda kalınmıştır.

 

“Karnında bant unutuldu” başlığı ile yapılan yayınlara ve haberlere konu olan olay haber kanallarında yansıtıldığı gibi değildir. Beş aylık gebeliği olan adının Sultan Karabıyık olduğu basından öğrenilen kişinin şikayet ettiği olayın daha önce yapılan sezeryan operasyonu ile veya bir ameliyat malzemesinin operasyon sırasında batın içerisinde unutulması gibi bir durumla ilgisi yoktur. Amniotik Bant Sendromu (Amniotic Band Syndrome) anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu zarlar ve su kesesinde nadiren oluşan ve bebeğe zarar verme ihtimali bulunan tıbbi bir problemdir. Bunun Kadın Hastalıkları ve Doğum hekiminin yaptığı sezeryan operasyonu veya hekimin bir ihmali ile ortaya çıkması mümkün değildir. “Amniotik Bant Sendromu” şüphesi ile hastaya ikinci basamak ultrasonografik inceleme istenmiş ancak hasta karnında “bant” unutulduğunu sanarak avukatı aracılığı ile İhlas Haber Ajansı’na konuşmuş ve haber ajansı ile birlikte bazı basın kuruluşları da tıbbi danışmanlık almadan toplumun tepkisine ve hekim düşmanlığına yol açabilecek bir habercilik yapmıştır.

 

Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği olarak gerçek dışı ve bilime aykırı bilgiler ile yapılan bu haberin düzeltilmesi ve anne ve bebek ölümlerini azaltmak için emek harcayan Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının haksız yere itham edilmesini önlemek amacıyla gerçek durumun haberin verildiği televizyon kanallarında aynı sürede ve gazetelerde aynı sayfalarda yayımlanarak gerçek ve bilimsel bilginin kamuoyuna duyurulmasını rica ederiz.

 

02.12.2018

 

Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Yönetim Kurulu