KAMUOYU AÇIKLAMASI VE BASIN BİLDİRİSİ
“SEZARYENDE ŞERİT BANT UNUTULDU” HABERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Televizyonda da izlediğimiz bu talihsiz haberde hastanın karnında şerit bant unutulduğu, bantın bebeğin eline ayağına yapışabileceği, anneye devamlı acı verdiği, tansiyonunun çıkıp indiği ve anneyi çok sıktığı ifade edilmektedir.
Daha önceden sezaryen ile veya normal doğum yapmış veya düşük, küretaj ya da rahim içi enfeksiyon geçirmiş kadınlarda bazen rahim içi yapışıklık görülebilmektedir. Bu durum “intrauterin bant” diye de adlandırılır.
Başka bir durum ise amniotik bant sendromu olup gelişimsel olarak bebeğin içinde bulunduğu su kesesine ait zarın yapısal bozukluğu ile ilişkili olup, bebeğin uzuvlarını, veya çeşitli bölümlerini sararak bebeğe zarar verebilen bir durumdur. Bu iki durum ultrason muayenesinde birbirine de benzetilebilir, ama deneyimli hekimler doğru tanı koyabilir.
Habere konu olan anne adayında, takip eden doktor tarafından, bu iki durumdan biri olduğunu düşüncesiyle daha detaylı bir ultrason muayenesine yönlendirilmiştir. Öntanılarda bant kelimesi geçtiği için buradan yanlış bir sonuca varılmış ve ne yazık ki, tam da bu sırada, pek çok meslektaşımıza karşı olduğu gibi, yıllardır onurla yaptığımız mesleğimizi artık bırakma noktasına getiren, doktora karşı düşmanca yaklaşım devreye girmiş; maalesef konunun uzmanına hiç danışmadan bir avukat hanım ve de reyting peşinde basın da işin içine girince olay bu noktaya getirilmiştir. Amniyotik kese içerisinde bant bebeğe veya anneye nasıl yapışıp da sıkar? Bu annenin anlattıklarının altında yatan gerçek problem nedir? Konunun uzmanına danışmayı niçin koskoca bir avukat ve bu haberi görüntülü yayınlayan kanallar akıl edemez? Anlaşılır gibi değil.
Sonuçta tazminat almayı hedefleyen bu traji-komik durumu “başka hastalar yanmasın” gibi duygusal ifadeler de koyarak gerçekleri yansıtmayan şekilde basına ve kamuoyuna servis eden zihniyet, hastaların hekimlere olan güvenini sarsarak, bazı saf insanlarımızın tıp dışı yollardan tedavi alma yoluna gitmelerine sebep olarak kaç tane hastanın zarar göreceğini hesaplayabilmiş midir acaba?
Lütfen sevgili halkımız!
Lütfen sevgili avukatlar!
Lütfen sevgili basınımız!
Konuyu araştırmadan, uzmanına danışmadan hemen hüküm verip infaz yapmayın. Sorumlu olun ki halkımız tıp dışı yollara sapmasın. Bizler de hasta oluyoruz. Biz hepimiz doktorlara ve bilime muhtacız.
Şimdiye kadar gerçeklerle uyumsuz pek çok doktor hatası haberi izlemişizdir ama böylesine trajedi hiç olmadı belki de.
Gebelik, yüksek riskli gebelik ve doğumla ilgili olan perinatoloji dernekleri her zaman sizlere doğru bilgileri vermeye hazırdır. İletişim bilgilerine internet sitelerinden kolaylıkla ulaşılabilir. Ne zaman istenirse, hastalarımız, hukukçular, basın mensupları olayları basına servis etmeden önce, doğru bilgilenme için bizlere başvurabilirler.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
03.12.2018